"Apokries" - karneval & "Sarakosti" - fastetid
Våren er en fin tid i Hellas, og denne årstiden bærer bud om varmere vær, en ny start og nye muligheter. Selv om den greske vinteren er betydelig mildere enn vintrene i Nord - Europa, lengter også grekerne etter å bli ferdige med den kaldeste årstiden. Og nå skjer det mye, den ene begivenheten avløser den andre. Først er det Apokries som best kan sammenliknes med karneval, som går over 3 uker og blir feiret av både liten og stor med tilstelninger og parader over hele landet, og det er ofte opptredener med musikk og dans i gatene. Tradisjonelle kostymer og masker blir brukt, så vel som mer moderne.
APOKRIES I PATRA
Apokries i Patra, en by på den nordlige kysten av Peloponnes-halvøya i Hellas, er en spesiell og livlig feiring som er kjent for å tiltrekke seg besøkende fra hele landet. Patras er kjent for å være vertskap for en av de største og mest fargerike karnevalene i Hellas under Apokries.
I løpet av Apokries-perioden blir gatene i Patra fylt med feststemte mennesker iført fargerike kostymer og masker. Parader med imponerende karnevalsflåter, dansende grupper og musikkfremføringer strømmer gjennom byens gater og skaper en atmosfære av glede og feiring.
Karnevalsfeiringen i Patra er kjent for å være både tradisjonell og innovativ. I tillegg til de klassiske elementene som kostymer, masker og dans, inkluderer feiringen også moderne innslag som konserter, gatefestivaler og matmarkeder hvor lokal mat og drikke kan nytes. Mange unge mennesker drar til Patra for å feire Apokries der.
KATHARA DEFTERA
Ordet "Apokries" betyr "å si farvel til kjøtt", og markerer overgangen fra festing til faste når fastetiden nærmer seg. Apokries avsluttes på Ren mandag (Kathara Deftera) som er starten på fastetiden, som starter 40 dager før den ortodokse påsken. Så her henger alt sammen.
I dag er det Kathara Deftera her i Hellas - og fra i dag og fram til den ortodokse påsken skal troende grekere ikke spise kjøtt, men alt av skalldyr og grønnsaksretter. Egentlig skal man ikke spise noe som har blod i seg eller produkter fra noe som har blod i seg.
I dag er den store sjømatspisedagen, og det duftet stekt kalamaris i hele oppgangen her. Selv lagde jeg linguine med en deilig saus med reker, tomater, brokkoli, løk hvitløk og fløte. Til maten spiser alle i dag brødet som kallas lagana. Det er ganske tynt, avlangt og overstrødd med sesamfrø. Kokte også en halv blekksprut som meze og serverte med eddik, olje og oregano. Litt ouzo i glasset hører også med til sjømaten på en dag som denne! Istedenfor salat ble det tzatziki!
SØNDAGSUTFLUKT TIL ANAVISSOS
Som opptakt til dagen i dag, dro vi i går på søndagsutflukt nedover langs kysten, til Anavissos. Vanen tro så vi dusinvis av selgere som solgte papirdrager til barnefamilier, fordi en annen tradisjon er å dra på piknik med familien og sende opp drager på Kathara Deftera.
I Anavissos gikk ryktene om at denne fiskeren hadde fått en ordentlig sværing på kroken, og lokalbefolkningen stimlet til for å høre om det var hold i ryktene. Fiskeren bekreftet historien, men dessverre var det visst en fisk som ikke egner seg til mat.
SARAKOSTI
Så nå går vi altså inn i de 40 dagene med fastetid før påske, og fokuset skal være på åndelig fornyelse og renselse og flere enn vanlig går i kirken og noen engasjerer seg i veldedighetsarbeid.
Sarakosti, også kjent som Stor fastetid, er perioden med faste og bot som utøves av ortodokse kristne i forkant av påsken. Ved å avstå fra kjøtt, fisk, meieriprodukter, egg og andre animalske produkter, er de troende ment å skulle vise åndelig disiplin og renselse. Fastingen ledsages av økt bønn, anger og veldedighet.
Sarakosti er en tid for å reflektere over sitt åndelige liv og forberede seg til feiringen av påsken, som minnes Jesu Kristi oppstandelse. Det regnes som en periode med åndelig fornyelse og vekst, der troende streber etter å fordype sitt forhold til Gud og leve i samsvar med troens læresetninger.
Gjennom Sarakosti deltar ortodokse kristne på kirketjenester, deltar i spesielle faste-bønner og liturgier, og engasjerer seg i handlinger av selvfornektelse og selvgransking. Fastetiden kulminerer i Den hellige uken, den mest betydningsfulle festen i den kristne kalenderen.
Vi greier nok ikke å holde oss helt unna "de forbudte matvarene", men det skader ingen å trappe litt ned på kjøttforbruket, så det skal vi nok gjøre!
Kali Sarakosti! God fastetid!